Vorige week vertelde ik over mijn “big move” naar Arnhem en wat daar aan vooraf ging.
Ik vertelde over mijn innerlijke stem die: “GA” zei en dat ik daar, ondanks grote angst, naar luisterde. (Lees hier deel 1 en deel 2).
Soms lijkt een keuze van buitenaf gewoonweg onbegrijpelijk en bizar. En nog bizarder, de persoon in kwestie kan vaak niet eens goed onder woorden brengen waarom hij of zij die keuze maakt. “Tjsa, eh het voelt gewoon goed” of “Ik wéét het gewoon”. (we’ve all been there, amiright?) Het is dan ook geen keuze geweest vanuit je hoofd, die alles logisch kan verklaren (nou daarom, en daarom en zo ga ik dat aanpakken), maar vanuit iets anders…ik noem het mijn innerlijke stem.

Maar hoe luister je naar die stem?

First of all: Iedereen heeft die stem in zich. Ja jij ook!
Ik geloof echt dat de tijd van naar een meester gaan en vragen om inzicht voorbij is, we moeten (en kunnen!) allemaal onze eigen “guru” worden, in onszelf vinden.

Dat is het goede nieuws ;)

Dan nu de andere kant van het verhaal. Het is namelijk niet altijd makkelijk om die innerlijke stem te horen. Je innerlijke stem schreeuwt niet, dwingt niet, maakt geen drama. En dus is ze makkelijk over het hoofd te zien (pun intended). Dat hoofd ja, ach ze doet ook zo haar best om ons te helpen, om ons te beschermen en te behoeden. En ook best handig in sommige situaties (als je je pincode moet invoeren), maar als het om zaken gaat waarbij de gevolgen invloed hebben op jouw welbevinden, mag het hoofd best wat zachter praten.

Je innerlijke stem is zacht, geduldig en helder, maar vooral liefdevol en zonder oordeel.
Misschien is dit nieuw voor je, ben je helemaal niet gewend om aardige dingen tegen jezelf te zeggen. Zelfs moest ik heel erg wennen aan deze stem, ik kende lange tijd alleen maar de kritische harde innerlijke stem, die zei dat het nooit goed genoeg was (en tsja die is er nog steeds vaak, maar gelukkig weet ik nu dat er meer is dan dat). Vertrouw er op dat deze liefdevolle stem bij jou hoort, er is voor jou. Altijd, zelfs als je niet luistert.

Gebruik je lijf
Goed om te weten: deze stem geeft je een fijn gevoel. Soms overduidelijk (een Boogiewoogie dansend hart), soms een subtiel zacht gevoel in je buik. Maar wat deze stem je niet geeft is hoofdpijn, spanning en verkrampte schouders. Luister dus naar de signalen van je lijf, die spreekt altijd de waarheid.

Als je je innerlijke stem wil horen wees dan stil, heel stil
Het zal niet stil worden in jezelf, zeker niet als je hier net mee begint, dus verwacht dat ook niet. Je hoofd zal gewoon doorratelen en dat is ok, maar zorg dat het buiten je wel stil is. Zet alle prikkels om je heen uit, zoek een plek waar je niet gestoord wordt, bij voorkeur in de natuur.
Doe dit regelmatig, maak er tijd voor. En je zult merken dat je steeds makkelijker contact kunt maken met je innerlijke stem. Je kan vragen stellen, om steun vragen en om aanwijzingen als je voor een grote keuze in je leven staat.

Mmm fijn toch om te weten dat alle antwoorden in jezelf te vinden zijn. Je hoeft echt nergens heen, alleen maar naar binnen. GA.

Dikke vette liefs,
Sharon

You can go find your guru in an ashram, a church, a temple; you can seek your true salvation in a cave on a mountaintop in India; but, friend, if you look deeply into the present, you will find you are already there.
The true altar is where you stand; the holy book writes itself moment by moment.
The Kingdom is spread out over the earth, waiting for open eyes.

– Jeff Foster (uit het boek: ‘The Way Of Rest’)