Een waarschuwing vooraf

Dit is een blog met heul veel linkjes.
Als je een beetje op mij lijkt, dan wil je op elk linkje klikken.
En alles lezen en bekijken.
Wie weet maak je er nog een notitie van in je dagboek of agenda.
En ga je er de hele dag over nadenken.
Sowieso ben je een paar uur verder.
Dus als je eigenlijk andere dingen zou moeten willen doen, dan zou ik nu stoppen met lezen. Als ik jou was.
Dat je het gewoon even weet.

 

Concurrentie? Ammehoela

Deze blogpost gaat over retraites en het aanbod daarvan.
Aangezien ik niet de enige ben die dit doet wil ik je laten weten wat er nog meer op de markt is.
“Maar Sharon gooi je dan niet je eigen ruiten in?”
Eh nee, ik geloof niet in concurrentie. Ik geloof wel dat je je prettig en op je gemak (of is dat hetzelfde?) moet voelen bij iemand die jou begeleid. Dat vind ik belangrijker dan dat de hele wereld bij mij een retraite komt doen en ik stinkend rijk word. *hippie alert* want ik ben blij als jij blij bent en niet als ik stinkend rijk ben en de hele wereld elkaar ondertussen afmaakt. Beetje zwart wit, maar soit.

Stel je wilt een retraite gaan doen.
Dan ga je googelen op het woord retraite.
Of je wist helemaal niet dat je behoefte had aan een retraite.
Dan zou het zomaar kunnen dat je iets tegenkomt over retraites en dat je dan denkt w.t.f. dit is wat ik nodig heb. En wel nu.
Either way, er is veel aanbod.
Ik ga je vertellen welke ik ken, waar ik ervaring mee heb en hoe je de juiste keuze maakt in retraiteland.
Here we go.

8 retraites op een rij

Ik begin natuurlijk wel met mezelf hè, ja hallo potverdikkie.

De Stiltemaker
Ik organiseer retraites in kleine groepjes of voor jou alleen op de plek waar ik woon, werk en leef.
Het is mijn missie om stilte en persoonlijke ontwikkeling zo laagdrempelig mogelijk te maken. Lees vooral even wat anderen zeggen (en doe dat ook op andere websites), dat zegt meer dan welke “salespagina” dan ook.

Hartenlicht
Ik ken Annemiek van Eigenwijze, waar ik ooit mijn eerste stilteretraite (speciaal voor jongeren) deed.
Eigenwijze bestaat niet meer, maar Annemiek gelukkig nog wel.
Ze geeft stiltedagen en 5-daagse retraites op een prachtige plek in een oud klooster in Werkhoven (nabij Utrecht). Een hele lieve vrouw met humor (ook wel belangrijk).
Haar lachmeditaties zijn de bom.

 

 

Stiltehuis Nijmegen
Het Stiltehuis staat op ‘de Westerhelling’, het terrein van de fraters Maristen in Nijmegen.
Lang geleden een weekend gedaan. Fijne plek met een vaste dagstructuur. Wel alleen voor mensen tussen de 18 en 35 jaar.

Vipassana
Ik wist niet zeker of ik deze in het lijstje moest opnemen.
Zelf heb ik 10 jaar geleden een vipassana retraite gedaan van 10 dagen.
Ik dacht: “Ik wil leren mediteren dus dan maar zo.”
Het is hardcore 10 dagen lang 10 uur per dag zitten. Ik zag het als een tof experiment. Juist door deze vorm uit te proberen ontdekte ik dat het niet mijn manier is. Je zou kunnen zeggen dat het meer een mannelijke manier is om je hoofd rustig te krijgen (doelgericht, strak dagritme, lichtelijk streng en met een leider) terwijl de vrouwelijke manier meer is van het bewegen, flow, in je lijf, zachter, opener.

En dan nog kiezen

Zoals je kunt lezen neem ik het begrip “retraite” heel ruim.
Voor mij staat een retraite gelijk aan tijd nemen voor jezelf.
En dan niet een dag series kijken in je uppie, maar echt met volledige aandacht bij jezelf zijn.
Eventueel met iemand die je daarbij begeleid en met oefeningen waarbij je in contact komt met wat er in jou leeft (iets wat meestal onderaan je to-do lijstje staat). Uiteraard op een mooie plek, liefst in de natuur.

Ok, leuk, maar hoe maak je in godsnaam een keuze uit het enorme aanbod in de wereld die “neem-tijd-voor-jezelf-doe-een-retraite” heet?

Zoals ik al eerder zei: Het is belangrijk dat je je goed voelt bij iemand die jou begeleid.
Dus lees zijn/haar blogs en de ervaringen van deelnemers die jou voorgingen. En vraag een kennismakingsgesprek aan. Als je geen prettig gevoel hebt, als je blijft twijfelen, dan moet je het niet doen. Gewoon niet doen. Vertrouw er maar op dat er op een ander moment iets op je pad komt wat beter past en beter is voor jou.

Kom je een retraite en begeleider tegen waarbij je voelt dat je hart zacht wordt?
Je schouders zakken?
Je zucht van verlichting?

Dan heb je wellicht een keuze gemaakt.

Het kan soms zo simpel zijn.

 

Liefs Sharon