“Ah dit zou ik elke maand moeten doen!”, mailde een deelneemster aan De Verademing me na afloop. “maar ja, dat gaat me natuurlijk nooit lukken”, schreef ze erachter aan. Ik hoorde haar zucht door mijn laptop heen.

Want hoe moet je in godsnaam in je van-hot-naar-her-rennen-drukke leven ook nog tijd maken voor even niks? Het klinkt soort van belachelijk en vooral onmogelijk. Maar als je “even niks” verplaatst door “jezelf” dan krijgt de zin een heel andere lading.

Tijd maken voor jezelf

Ok, het klinkt nog steeds onmogelijk, maar stiekem ook wel heel fijn en ehm misschien eigenlijk ook wel hoognodig. Want wanneer ben je voor het laatst alleen met jezelf geweest (jep, ook zonder status-updates van je online vrienden)?

Ik schreef het eerder al:

“Door regelmatig een periode niks te doen zal je uiteindelijk meer rust ervaren in je leven. En rust zorgt voor meer helderheid, creativiteit en ontspanning in je leven.”

Een manier om tijd voor jezelf te nemen is een stiltedag of retraite te doen. Dat kan op heel veel plekken in Nederland en het buitenland, maar ook gewoon vanuit je eigen huiskamer.
Hoe? Dat leg ik je in een paar simpele stappen uit.

Stap 1 Voorbereiding

Plan het in, anders gebeurt het niet
Pak je agenda (ja nu) en prik een datum. Zet er een dik vet hart bij. This is your day honey! Woon je met andere (kleine) mensen samen? Prik dan een dag waarop je zo lang mogelijk het huis voor jezelf hebt.

Laat iedereen het weten
Je bent deze dag niet bereikbaar, zo simpel is het. Laat het iedereen in je omgeving weten, zodat ze niet onverwachts langskomen (of zich zorgen gaan maken als je niet direct op een whatsappje reageert).

Zorg voor jezelf
Doe van te voren boodschappen, zodat je niet op de dag zelf nog een drukke supermarkt in hoeft. Haal lekkere, gezonde hapjes, sapjes en thee in huis. Ja, het mag ook leuk! Bovendien word je in stilte meer bewust van je zintuigen en kun je nog meer genieten van lekker eten en drinken.

Stap 2 Dag zelf

Zet je telefoon uit en ga offline
Zorg ervoor dat je telefoon niet in het zicht ligt, zodat je het apparaat, waar je waarschijnlijk mee vergroeit bent, echt even los kunt laten. Leg ook je laptop weg en spreek met jezelf af dat je vandaag offline bent (en ONLIFE).

Ga de stilte in
Begin met een klein ritueel waarmee je de dag bewust begint.
Dit kun je bijvoorbeeld doen door je intenties voor die dag uit te spreken. Waarom organiseer je deze dag voor jezelf? Sta er even bij stil. Steek een kaarsje aan, adem een paar keer diep in en uit. Laat de stilte rustig binnenkomen.

Breng je hoofd tot rust
Merk je dat je een erg onrustig hoofd hebt, met veel gedachten? Probeer Free Writing: Pak pen en papier en zet een timer op 10 minuten (langer mag ook). Begin met schrijven en stop niet tot de tijd om is. Je schrijft alles op wat er in je opkomt, zonder censuur. Als je niet weet wat je moet schrijven, dan schrijf je dat. Zo schrijf je letterlijk je hoofd leeg.
Na afloop leg je het papier weg, of verscheur je het, in ieder geval niet nalezen (want dan stop je het weer terug in je hoofd ;) ).

Ga de natuur in
Ik raad aan om ergens op de dag naar buiten te gaan, de natuur in. De natuur werkt enorm rustgevend en kan ook nieuwe energie en inspiratie geven (ik doe de beste ideeën op tijdens mijn wandelingen op de hei). Probeer ook hier weer bewust te zijn van wat je ziet, voelt, hoort en ruikt. Zeker voor mensen die dagelijks veel met hun hoofd bezig zijn en een zittend beroep hebben, kan dit ontzettend fijn en verfrissend zijn. En je lijf zal je dankbaar zijn.

Stap 3 Na afloop

Rustig aan
Is de dag voorbij, ga dan ook weer bewust de stilte uit. Doe dit voordat je eventuele huisgenoten thuiskomen. Zet niet direct je telefoon weer aan, maar sta even stil bij de dag en hoe het voor je was. Email en Facebook zijn er morgen ook nog.

Schrijf je ervaring op
Het kan fijn zijn om iets over je ervaring op te schrijven, zodat je het na kunt lezen als je over een tijdje merkt dat je weer behoefte krijgt aan een stiltedag. Wat heeft het je gebracht? Heb je een inzicht opgedaan? Schrijf het op en lees het af en toe terug.

Pak je agenda en prik een nieuwe dag
Voor nieuwe gewoontes geldt: regelmaat is de sleutel om het je eigen te maken. Maak direct een nieuwe date met jezelf, geef jezelf de kans om er een terugkerend ritueel van te maken, speciaal voor jou.

Mocht je lichte hartkloppingen hebben en zie je er als een berg tegenop nu je dit leest? Lees dan ook nog even de:

Extra tips voor overleving

Wees flexibel
Heb je (kleine) kinderen thuis, dan kan het een uitdaging zijn om een hele dag voor jezelf te plannen, zorg in ieder geval voor een eigen ruimte waar je je af kunt zonderen en ga tijdens de dag ook een deel de natuur in. Het hoeft niet meteen perfect, vergeet niet: “Something is always better then nothing”. Dus als het niet anders kan, begin dan gewoon met een halve dag of een paar uur stil en offline zijn.

Heb niet te hoge verwachtingen
Verwacht niet dat je direct een zen monnik bent en de rust van een vredig kabbelend beekje ervaart. Het kan soms even duren voordat je afgekickt bent van alle prikkels die je normaal gesproken zonder oponthoud tot je neemt (je smartphone, je huisgenoten, televisie, de krant). Geef het tijd en heb geduld met jezelf.

Doe het samen
Spreek met een aantal mensen af om het, op dezelfde plek of ieder vanuit zijn/haar eigen huiskamer, samen te doen. Dat kan net dat extra steuntje in de rug geven.

Ik wens je een hele fijne stilte toe!