Ok bij deze deel 3 van 3 delen over mediteren, accepteren en een rustiger hoofd.
Even recapituleren (samenvatten, maar dit klinkt zo sjiek).

Deel 1
– Mediteren is niets anders dan met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu. (Het klinkt zo makkelijk, then why do we all make such a big deal out of it?!)
– Je hoeft er niks nieuws voor te leren en het hoeft niet perse op een kussentje.

Deel 2
Je zult nooit echt helemaal zonder gedachten zijn.
Echt niet.
Dus accepteer die shit.

Deel 3
Er zijn verschillende wegen die naar een rustiger hoofd leiden. Hieronder mijn persoonlijke top 5. Komtiedanhe.

Maar eerst nog even dit (again don’t shoot the messenger)
Pas als je accepteert dat je gedachten hebt en dat ze zullen blijven komen (en gaan) kun je verder. Zolang je dit feit der feiten niet accepteert zijn alle onderstaande “wegen” een soort dweilen met de kraan open of water naar de zee dragen (serieus, zijn er mensen die dat doen?)

1. There is no wrong of right. Just WRITE!
Mijn numero uno weg naar een rustiger hoofd is schrijven.
Schrijven. Schrijven. En nog eens schrijven.
Ik schrijf al zolang ik kan schrijven. Dagboeken vol met hart-en hersenspinsels.

Het helpt me mijn gedachten te plaatsen, ik geef ze letterlijk een plek door ze op papier te zetten. Vroeger (waaay back) schreef ik in een soort van opsommende en dit gebeurde er toen en dit gebeurde er toen stijl. Ik merkte dat ik daar juist heel onrustig van werd. Ik ging dan bij mezelf na of het wel klopte wat ik schreef. Was ik inderdaad wel die bewuste donderdagochtend bij die situatie of was het vrijdagochtend? Ik kon daar dan heel erg mee bezig zijn, in plaats van enkel mijn gedachten op te schrijven.

Nu schrijf ik zonder na te denken, dat noemen ze ook wel FREEWRITING. Je pen op papier zetten en een bepaalde tijd (ik doe 20 minuten) niet stoppen met schrijven. Als je niet weet wat je moet schrijven dan schrijf je dat op. Als je dit vaak doet (elke ochtend) dan word je hoofd rustiger.

En je zult merken dat je op een gegeven moment, als je door een soort weerstand heen gaat, opeens best rake dingen opschrijft. Over een beslissing waar je tegen aan zit te hikken, of een gevoel wat je eerder niet onder woorden kon brengen.

Het geheim hierin is regelmaat en volhouden (maar dat is sowieso bij elke vorm van meditatie bedenk ik me nu…) Dus maak met jezelf een afspraak, bijvoorbeeld; elke ochtend schrijf ik 20 minuten zonder te stoppen.

Ok Go!

2. Get physical
Verleg je focus van je hoofd naar je lijf. Klinkt makkelijk en is het ook. Dit soort dingen moet je niet bedenken, maar gewoon doen.
Raak jezelf aan (and I don’t mean that in a creepy kind of way) en laat je aanraken (dat ook niet).
Masseer je handen, je vingers één voor één, je armen, je schouders, je nek. Het hoeft helemaal niet veel tijd te kosten, maar het levert zo veel op.

Nog een stapje verder? Laat je masseren door je vriend/vriendin, buurvrouw, collega (ok dat is misschien wel raar) of door een professioneel masseur.

Voor iedereen, maar vooral voor hoofdmensen (mensen die de neiging hebben veel na te denken) is aanraking essentieel. Bovenal ontdek je dat er meer is dan die gedachten in je hoofd en dat je dus een keuze hebt om je ergens anders (lees: lijf) op te focussen.

3. Bewegen is leven
Zit je “vast” in je hoofd? Kom dan letterlijk in beweging! Trrrrrust me, ik spreek uit ervaring, this shit works! Beweeg veel en vaak. Zet muziek op, dans, spring, schud. Trek je laarzen aan, ga naar buiten. Weer of geen weer.

Als je veel beweegt schijn je een soort stofje aan te maken in je lijf waardoor je gelukkig wordt.
Veel en regelmatig (gaan we weer) bewegen schijnt zelfs een meditatieve werking te hebben, oftewel; je hoofd wordt er rustiger van. What are you waiting for?

p.s. Mijn voorkeur zou niet uitgaan naar een raamloze sportschool met irritante housemuziek en gillende instructeurs, maar als dat je ding is, do it!

4. STOP
Ok, dus je hebt gedachten, ze zullen er altijd zijn, ze komen en gaan.
Maar soms is het gewoon to much.
Gedachten worden twijfels, zorgen, angsten, groter en groter.
En het gaat maar door en door.

Dan is het best heel ok om STOP te zeggen tegen die stroom.
Uh…?  Yep, jij bent de baas. Je bent niet je gedachten, je hebt gedachten.

5. Zorg voor een Boogie Woogie dansend hart
Waar word je blij van? Zo blij dat je hart gaat dansen? Doe dat! En doe het vaak.
Zorg voor je hart, praat ermee, leer haar kennen.

Hoe? Wees je bewust van alle dagelijkse prikkels en hoe die je steeds weer afleiden. Zet je computer en telefoon wat vaker uit, maak een wandeling in het bos, doe een dansje, wees eens stil en luister.

Je hart zal je dankbaar zijn.