Ken je dat, dat je eigenlijk iets wilt zeggen maar dat je het maar niet doet?

 

Omdat het niet gepast is, omdat je niet onaardig gevonden wilt worden, omdat je anders misschien ruzie krijgt (brrrr ruzie). (En nee dit gaat even niet over hoe fijn het is om stil te zijn, want dat is zo! Maar af en toe even flink zeggen wat je wilt zeggen is ook belangrijk!)

Nou ik heb per direct besloten (donderdag 8 augustus 2.56 uur dat ik daar mee op hou.

Waarom?

Omdat echt niemand daar iets aan heeft en vooral ik niet.

En bovendien blijft alles-wat-ik-eigenlijk-wil-zeggen-maar-niet-hardop-zeg in mijn hoofd hangen…of nog erger, gaat in mijn lichaam rondzwerven totdat ik ziek word. Zomaar loslaten gaat namelijk niet.

Ik moet er iets mee.

Een kwartier geleden was ik op zoek naar mijn inhalator die ik overigens al maaaanden niet heb gebruikt, maar niet kunnen slapen omdat je niet kunt ademen sucks nu eenmaal en je moet toch wat, anyway toen bedacht ik me, die ademnood van mij, daar ben ik klaar mee.

Ik wil ademen, vrijuit, LEVEN, zeggen wat ik wil zeggen.

Discussies aangaan, een mening hebben, ruzie maken, HELL YES dikke vette ruzie.

En vervolgens goedmaken met zoenen, een lach of nog even ruzie maken, wat maakt het uit.

Het is LEVEN.

En LEVEN met hoofdletters is nu eenmaal niet voor mietjes.

En als dit enigszins herkenbaar is voor jou (met of zonder ademnood) en je denkt nu, ja leuk en aardig allemaal Shaz, maar waar blijven die tips? (want hallo leuk hoor zo’n blog, maar dan moet je ook wel een beetje vertellen hoe het allemaal werkt).

Nou hier dus.

1. Stay calm
Ja haha, deze is wel erg grappig als je net bovenstaande hebt gelezen, want erg “kalm” was dat allemaal niet. Maar goed. Toch zeg ik je. Stay Calm.
Als je bijvoorbeeld in een verhitte discussie terecht komt en je raakt in de stress. Blijf rustig, er zullen geen rampen plaatsvinden als iemand het niet met je eens is. Het is OK.

2. Geef het aan
Als je niet uit je woorden komt, zeg dat dan gewoon! Zeg letterlijk: “Hey ik vind hier echt iets van, maar ik vind het moeilijk om de juiste woorden te noemen. Geef me even de tijd.”

3. Schrijf het eerst op
Zie je op tegen een moeilijk gesprek? Schrijf eerst op wat je wilt zeggen. Begin met de ongekuiste versie, bekijk het dan nog eens en verander indien nodig.

4. Adem
Ademnood of niet. Er moet geademd worden. Focus voordat je iets gaat zeggen op je ademhaling, het maakt je rustiger en het zal ervoor zorgen dat wat je gaat zeggen duidelijker uit je mond komt.

En nu over naar jou.
Heb je wat te zeggen, maar durf je niet goed?
Of heb je een nog veel betere tip voor als-je-iets-wilt-zeggen-maar-je-durft-niet?
Laat het me weten. Ik hoor je graag (echt!)