Geloof jij in de kracht van stilte?

Verlang jij er naar om de stilte meer ruimte te geven in je leven en je werk? En wil je de kracht van stilte doorgeven aan de rest van de wereld?

Juist in deze wereld waarin we constant achter onze agenda’s en beeldschermen aanrennen, is stilte meer dan nodig.

Stilte brengt je terug naar jezelf, verbind en geeft antwoorden.

Afgelopen zes jaar heb ik heel veel mensen de kracht van stilte laten ervaren en geleerd hoe je er contact mee maakt in je dagelijkse (drukke en heus niet zo stille) leven.

Heel graag deel ik deze kennis met jou, zodat we samen als Stiltemakers stilte nog meer op de kaart zetten.

Wil jij alles leren over de kracht van stilte, het organiseren van stilte-activiteiten en hoe je mensen begeleid in de stilte? (en nog zo veel meer, hieronder vertel ik je alles!)

Kortom: Wil jij Stiltemaker worden?

Doe mee met de Stiltemaker Training die start in januari 2018,

de deuren zijn open!

Mijn Stiltemaker verhaal

In december 2011, tussen kerst en oud & nieuw organiseerde ik mijn allereerste vierdaagse stilteretraite. Ik was 10 maanden daarvoor verhuisd van Utrecht naar de Hobbitstee, een kleine leefgemeenschap in Drenthe. Ik had geen vast werk, mijn familie en vrienden woonden aan de andere kant van het land en -detail- ik had een baby van 8 maanden aan mijn borst en kon me niet herinneren wanneer ik langer dan twee uur achter elkaar had geslapen. Het was niet de makkelijkste periode in mijn leven, maar ik besloot dat het toch tijd was om dat te doen wat ik echt wilde doen: Een stilteretraite organiseren.

Ik had geen website, geen netwerk, geen mailinglist. Ik had geen idee. En als ik eerlijk ben weet ik niet eens meer hoe ik toen aan mijn eerste deelnemers kwam, maar ze waren er: vijf stuks die het vertrouwen hadden in mij, wat ik zelf nog moest vinden. Zes jaar en zo’n 50 (!) retraites later kijk ik terug op een hele bijzondere tijd waarvan ik ontzéttend veel geleerd heb.
Ik heb mezelf ontwikkeld tot een professional op het gebied van stiltebegeleiding en persoonlijke ontwikkeling.

Ik kijk er naar uit om samen met andere Stiltemakers de rest van de wereld kennis te laten maken met de kracht van stilte.

Dat waar je naar verlangt, verlangt ook naar jou. - Rumi

Wat betekent het om Stiltemaker te zijn?

Als Stiltemaker ben jij degene die ruimte maakt en een veilige setting creëert zodat de deelnemer contact kan maken met de stilte van binnen. 

Je ondersteunt zonder oordeel of verwachting het innerlijke proces van de ander. Je realiseert je dat je niet hoeft te redden, je hoeft geen advies te geven of antwoorden paraat te hebben. Het voornaamste wat je doet als Stiltemaker is volledig aanwezig zijn met liefdevolle aandacht.

Wat is er mooier dan anderen helpen om thuis te komen bij zichzelf? 

Het werk van de Stiltemaker is prachtig en dankbaar werk… en het mooie is: Je neemt jezelf steeds weer mee in het proces, de verbinding met jezelf zal verdiepen, je zal steeds meer gaan staan voor wat jij belangrijk vindt en dat uitdragen op een manier die precies past bij jou.

Want al zetten we stilte samen met een prachtige groep Stiltemakers op de kaart; er is maar één Stiltemaker zoals jij.

Wat ga je leren?

Ik ga je alles leren wat ik afgelopen 6 jaar heb geleerd over het organiseren en begeleiden van retraites, stiltedagen en andere activiteiten waarbij stilte centraal staat. Het is een training die elk aspect behandeld, van heel praktisch en doelgericht tot diepgaand en persoonlijk.

Na de training:

 • Ben je in staat om je eigen retraite, stiltedag of andere stilte-activiteit te organiseren.
 • Weet je wat jouw kracht is en hoe je die in kunt zetten op een manier die bij jou past.
 • Ben je je bewust van beperkende gedachten en terugkerende innerlijke dialogen en hoe je daar mee om kunt gaan.
 • Heb je een duidelijk beeld van wie je doelgroep is en hoe je die het beste kunt bereiken.
 • Heb je helder wat je wil organiseren en heb je daar een uitgewerkt plan voor gemaakt.
 • Heb je een onwijs leuke tijd gehad met een fijne groep mensen, veel inspiratie uitgewisseld…en wie weet ga je wel een leuke samenwerking aan.
 • Mag je jezelf een echte Stiltemaker noemen! (nice!)

Ik geef deze training aan maximaal 6 deelnemers, zodat ik iedereen de volledige aandacht kan geven die hij of zij verdient.

De lessen

Stilte maken

Stilte is de basis, je leert over het belang van stilte, wat stilte eigenlijk is, hoe je mensen begeleid in stilte en hoe je ervoor zorgt dat het stil wordt van binnen en je jouw innerlijke stilte vindt.

De Stiltemaker (dat ben jij!)

Je ontdekt wat jouw kwaliteiten en krachten zijn en hoe je deze in kunt zetten als Stiltemaker. Ook leer je in deze les meer over het ontwikkelen van je eigen stijl.

Bonusles Angsten & Onzekerheid

Hoe ga je als komend Stiltemaker om met onzekerheden, angsten en steeds terugkerende beperkende gedachten? 

De deelnemers

Wie is je doelgroep, met wie wil je werken? Maar ook: Hoe ga je om met heftige emoties, hoe zet je een veilige en fijne sfeer neer waarin deelnemers contact kunnen maken met zichzelf?

Praktische organisatie

Soms onderschat, maar echt heel belangrijk, want de juiste accommodatie, verzorging en aankleding zijn essentieel. Ook leer je hoe je jezelf en je activiteiten zichtbaar maakt op een manier die bij je past en goed voelt.

Meditaties en visualisaties

Je leert waarom mediteren zo goed werkt, maar je het niet zo hoeft te noemen ;) Hoe je een meditatie of visualisatie begeleid en hoe je die zelf maakt. Ook leer je over de verschillende manieren en wat de effecten daarvan zijn.

Programma

Of het nou een retraite van 4 dagen of een halve dag is, een helder programma is wel zo fijn voor jezelf en de deelnemers. Je leert hoe je een programma opzet, maar ook leer je over oefeningen en rituelen om hoofd en lijf rustiger te maken.

Hoe werkt deze training?

 • We starten in januari 2018 (precieze datum wordt nog bekend gemaakt)
 • 7 weken lang krijg je elke week een audio- of videoles die je in je eigen tijd kunt luisteren of bekijken.
 • Bij de les zitten interactieve werkbladen die je digitaal in kunt vullen, of uit kunt printen om in te vullen.
 • Elke week bevat een huiswerkopdracht, die je maakt en naar mij mailt. Dit helpt je om de theorie echt eigen te maken en je te verbinden met de lessen. Het huiswerk is niet verplicht, maar wel handig uiteraard, en de feedback die je van mij ontvangt is waardevol.
 • Wekelijks ga ik live in onze besloten facebookgroep dieper in op de les en beantwoord ik vragen (je hoeft hier niet live bij te zijn, je kunt het op een ander moment terugkijken)
 • Naast de lessen komen we een hele dag bij elkaar in Arnhem voor de live trainingsdag . Deze dag staat in het teken van ervaren en het je eigen maken van de theorie. We gaan oefenen met het begeleiden van meditaties, visualisaties en rituelen. Ik laat je de kracht van stilte ervaren en geef waardevolle tips voor het begeleiden van mensen in stilte. Daarnaast is deze dag een mooi moment om vragen te stellen en inspiratie uit te wisselen met elkaar.
 • Naast de gezamenlijke momenten hebben we tijdens de training een 1-op-1 heisessie in Arnhem, waarbij we op onderzoek gaan naar jou, je dromen en wat je nodig hebt om deze vorm te geven in de wereld. Mijn ervaring is dat deze heisessies heel waardevol zijn en deze je heel veel helderheid kunnen geven in het pad dat je bewandelt, daarom raad ik van harte aan deze “live” te ervaren. Mocht de afstand echter een belemmering zijn, dan kunnen we ook via skype afspreken.
 • Gedurende de training en tot het einde der tijden maak je onderdeel uit van de besloten Facebookgroep voor Stiltemakers, ideaal voor het stellen van vragen en uitwisselen van tips en inspiratie.
 • Als er een nieuwe ronde van de Stiltemaker Training komt, krijg je de ge-update versies van de lessen en werkbladen via email toegestuurd, ook fijn om je kennis en kunde op te frissen.
 • Had ik al gezegd dat je MEGAVEEL persoonlijke aandacht, inspiratie, tips, een enorm netwerk en mijn aanstekelijke enthousiasme en vertrouwen in jou krijgt? (want echt: als ik het kan, kan jij het ook) Dat dus :) (En er is nóg meer, maar dat lees je onderaan ;-) )

You teach best what you most need to learn

Voor wie is deze training?

Deze training is voor iedereen die zich geroepen voelt om andere mensen te begeleiden bij hun bewustwordingsproces en gelooft in de kracht van stilte. Je hoeft voor deze training geen jarenlange ervaring te hebben met meditatie, stilte en retraites, of elke dag bezig te zijn met je eigen ontwikkeling. Ook hoef je nog geen duidelijk beeld te hebben van wat je precies wil aanbieden en aan wie als Stiltemaker.

Wat ik wel van je vraag is een open mind, de wil om jezelf beter te leren kennen en anderen daarbij te begeleiden. Je gelooft dat jouw bijdrage helpt om de wereld nog een beetje mooier te maken (en ja dit mag je soms vergeten, doe ik ook nog weleens). Ook ga je niet gillen van woorden als bewustwording, innerlijke stilte en meditatie (wat doe je hier dan nog?).

Deze training is niet voor jou als je zelf al veel ervaring hebt met het geven van retraites en stiltedagen of Eckhart Tolle heet.

Eerdere deelnemers deden mee omdat:

–> het een mooie aanvulling was op haar (coachings)praktijk

–> ze wilde onderzoeken of ze meer met stilte kon doen in haar dagelijkse werkzaamheden

–> ze dolgraag stilte-ambassadeur wilde worden

–> al met stilte werkte, maar haar kennis hierover wilde verdiepen

–> like-minded mensen wilde ontmoetten om kennis, ervaring en inspiratie mee uit te wisselen

Dit zeiden je voorgangers over de training

De lessen vond ik heel erg waardevol. Er zat een heldere opbouw in de training, alle onderdelen zijn aan bod gekomen. Sharon heeft zo veel kennis en ervaring en dat stroomt door alles heen. Het lijkt wel alsof ze een enorme vergaarbak heeft en alles binnen handbereik qua tips, suggesties, antwoorden. Daarbij blijft ze super rustig en relaxt. Met een big smile en pretogen. En helemaal op haar eigen manier. Ik heb veel geleerd van haar eigen praktijk verhalen. En vooral dat ik het ook op mijn eigen manier mag doen.

Myrtle Vos

De Verademing

Ik heb nu praktische handvaten, een soort naslagwerk waar vanuit ik kan starten. De delen waarin werd gesproken over het op je eigen manier mogen doen, waren waardevol voor mij. Niet vergelijken, vanuit jezelf voelen en daaruit handelen. Daarnaast vond ik Sharon erg vriendelijk en positief en reageerde ze altijd snel op vragen die ik had. Ik vond haar openheid heel fijn.

Eva Driessen

Even naar Eva

Ik ben heel blij met de mensen die ik door de training heb leren kennen!

Elena Torres Ruano

Het contact met Sharon tijdens de training was erg prettig, ik voelde me op mijn gemak bij haar.

Linda

Ik vond het contact tijdens de lessen heel prettig. Steeds na een online training voelde ik mij in mijn lijf heel fijn. De energie was heel prettig en daardoor kon ik mij goed ontspannen. Sharon heeft een hele fijne stem om naar te luisteren.

Eunice

Over mij

Tijdens mijn studie Cultureel Maatschappelijke Vorming leerde ik al dat het organiseren van evenementen en het samenbrengen van mensen zeg maar echt mijn ding is. Ik ben enorm nieuwsgierig naar het leven in het algemeen en de mens in het bijzonder en heb talloze cursussen en trainingen gevolgd over precies dat: “mens zijn”. De meest belangrijke voor mijn professionele ontwikkeling zijn de verschillende stilteretraites die ik heb gedaan, het specialisatiejaar Kunstzinnig en Dynamisch Coachen op De Kleine Tiki in Breda, de 2 jarige training Innerlijk Kind en de familieopstellingen opleiding van Jerphaas, waar ik met het stille midden heb leren werken.

Daarnaast heb diverse online trainingen gedaan op het gebied van online ondernemen en schrijven. Als ik afgelopen jaren iets heb geleerd dan is het wel dat je leert door te proberen, te oefenen, fouten te maken en weer opnieuw te proberen. En door steeds te checken wat goed voelt en energie geeft. En dat wil ik je vooral meegeven: Je mag het op jouw manier doen! Hier lees je nog meer over mij.

Dit zeggen anderen over mij

Stop trying to still the mind. Be still, and let the mind roam free. That is true stillness.

– Jeff Foster

“Sharon weet keer op keer de essentie te verwoorden zonder dat het blabla wordt. Ik heb meerdere projecten met haar samen mogen werken en dat was elke keer een verademing. Ze is erg tof en funny as hell.”

Gossen Rijkeboer

Westerzwam

“Het was heerlijk om een kijkje te nemen in een compleet andere manier van leven. Waarin leven met respect voor de natuur, de seizoenen, stilte en jezelf voorop staan. En wat fijn om even niets te hoeven: koken, opruimen of afwassen, het werd allemaal voor je gedaan. Sharon zorgde voor heerlijke biologische maaltijden en begeleidde de groep op een professionele manier door de 24 uur stilte. Met hier en daar een leuke en speelse schrijf- of mijmeropdracht. Erg inspirerend.”

Esther Berlie

Silently Happy

“Sharon straalt een soort rust en vertrouwen uit zonder guru-achtig te worden, heel fijn!”

Megan Leferink

“Sharon heeft een aanstekelijk enthousiasme!”

Eva Flendrie

Eva Flendrie

“Sharon creëert een fijne toegankelijke sfeer waarin stil zijn opeens heel natuurlijk is.”

Mariette Oostinjen

“Tijdens de retraite was Sharon ten alle tijde beschikbaar. Ze luisterde naar mijn verhaal op momenten dat ik het wilde vertellen en ontving me met oprechte aandacht en toewijding. Ook de tips die ze gaf waren fijn en bruikbaar. Echt uit het hart!!”

Anniek Verheijen

Mooi Onkruid

“Na bijna vier dagen stilte en volledige aandacht voor mezelf voel ik precies datgene waar ik van tevoren op had gehoopt: intense tevredenheid. De Verstilling was voor mij de perfecte retraite, met voldoende afwisseling, persoonlijke aandacht en heerlijk eten. Sharon heeft de perfecte ingrediënten in huis om jezelf weer terug te vinden.”

Anouk Brinkman

Bureau Brinkman

Praktische informatie

Eén training, één groep, één prijs

Ik werk niet met VIP’s of verschillende programma’s. Iedereen in deze training is een very important person :) De groep is klein met maximaal 6 deelnemers, we starten gezamenlijk en iedereen betaalt hetzelfde, wel zo overzichtelijk.

De prijs voor de Stiltemaker Training is 975,00 euro exclusief BTW. Je kunt er ook voor kiezen om in drie delen van 330,00 euro excl. BTW te betalen. (Je kunt een factuur op je bedrijfsnaam krijgen). 

Nog even op een rijtje wat je daar allemaal voor krijgt:

 • 7 weken lang elke week een audio- of videoles die je kunt luisteren/bekijken wanneer het jou uitkomt, inclusief bijhorende digitale werkbladen.
 • Een wekelijkse huiswerkopdracht ter verdieping van de les, met persoonlijke feedback van mij.
 • Een live trainingsdag in Arnhem, die in het teken staat van ervaren en oefenen in een veilige setting (incl. verse bio lunch)
 • Een 1-op-1 heisessie in Arnhem, waarbij we op onderzoek gaan naar jou, je dromen en wat je nodig hebt om deze vorm te geven in de wereld. (Mocht de afstand echter een belemmering zijn, dan kunnen we ook via skype afspreken)
 • Een wekelijkse live online sessie waarbij ik dieper in ga op de les van die week en je vragen beantwoord.
 • Het digitale handboek voor Stiltemakers, hét naslagwerk voor je werk als Stiltemaker
 • Een besloten Facebookgroep voor alle deelnemers waarin je vragen kunt stellen, inspiratie kunt uitwisselen en waar ik elke week de live sessie geef.
 • En uiteraard mega veel persoonlijke aandacht, inspiratie, tips, een enorm netwerk en mijn aanstekelijke enthousiasme en vertrouwen in jou.
 • BONUS – Toegang tot de besloten Stiltemaker webpagina met prachtige-retraite-locatie lijst, meditaties en visualisaties, handige websites, inspirerende boeken en een database aan mooie (stilte)oefeningen.
 • Gratis promotie voor je stilte-activiteiten – Ik verspreid met liefde en enthousiasme het werk van mijn mede Stiltemakers :) 

Hieronder lees je antwoorden op de meeste gestelde vragen

Moet ik coach of trainer zijn om deze training te kunnen volgen?
Nee, dat hoeft niet. Toen ik begon met mijn retraites had ik wel een 1-jarige coachingsopleiding gedaan, maar ik was niet werkzaam als coach. Als Stiltemaker schep je ruimte, rust en stilte. Je ondersteunt en geeft aandacht, maar je hoeft mensen niet te coachen of te trainen (tenzij je dat wil natuurlijk, stilte-activiteiten kunnen een hele mooie aanvulling zijn als je coach of trainer bent).
Krijg ik ook persoonlijke begeleiding?

Jazeker, ik geloof ontzettend in veel persoonlijke begeleiding bij dit soort trajecten.
Daarom is de groep klein en kun je me ten alle tijden vragen stellen of om ondersteuning vragen.

Hoeveel tijd ben ik ongeveer kwijt aan de training?

Je bent ongeveer vier uur per week kwijt aan de training.
Daarbij komt nog je eigen gecreëerde stilte-practice die je in ieder geval de duur van de training dagelijks doet. Je bepaalt zelf de tijdsduur.

Volgens mij heb ik niet genoeg ervaring...
You teach what you most need to learn is mijn motto. Ik loop echt niet rond als een compleet verlichte zen boeddhist (integendeel). Het gaat om je intentie en de energie die je wil steken in je eigen ontwikkeling en het ondersteunen van die van een ander. Met geduld, compassie en soms mag je het ook echt allemaal even niet weten :)
Kan ik met een oud-deelnemer praten? Ik ben benieuwd naar andere ervaringen.

Ja dat kan zeker!
Mail me op sharon@destiltemaker.nl dan breng ik je in contact met iemand die de training al eerder heeft gedaan.

Nog meer vragen?
Neem gerust contact met me op, dan praten we verder via de mail of telefoon.

Ben je er klaar voor om Stiltemaker te worden?

Denk je: “dit is echt precies iets voor mij! Tof! Meld je hieronder aan door het vragenformulier in te vullen. Binnen 24 uur ontvang je een bevestiging via email van mij met factuur. Na betaling van de factuur (of deel 1 als je in termijnen betaald) is deelname definitief.

Lijkt het je leuk, maar twijfel je of heb je nog een vraag? Laat het me weten, ik beantwoord al je vragen via de mail of in een telefoongesprek en beloof je dat ik het eerlijk zal zeggen als ik denk dat deze training niks is voor jou (en andersom natuurlijk ook!).

Ja, ik wil Stiltemaker worden!

Joepie!
Meld je aan door het formulier in te vullen.

Leuk, maar ik heb nog een vraag

Heb je nog meer vragen, wil je mij eerst beter leren kennen? Let’s meet!