Ik werd net wakker om 5.15 uur (ja ik ben zo’n ochtendmensfreak) met een enorm gevoel van dankbaarheid. Dankbaarheid voor wat het afgelopen jaar mij gebracht heeft. Alle inzichten, inspiratie, ideeën en mooie mensen die in 2013 op mijn pad zijn gekomen.

WOW holy macsjizzles I NEED to write this shit down kon ik alleen maar denken. Dus hier zit ik in mijn bedstee, de kachel nog niet eens aan (brrrr) met laptop op schoot te typen. Over een paar uur komen de deelnemers voor De Verstilling en gaan we -heel fijn en fantastisch- 4 dagen de stilte in.

Maar nu eerst *tromgeroffel* mijn 10 meest inspirerende inzichten van 2013 woot woot!

1 Danielle La Porte ~ How Do You Want To Feel? 
Ik ontdekte deze mevrouw nog niet zo heel lang geleden, maar Holycows, deze staat echt heel hard op nummer 1 (niet dat deze lijst op enige logische volgorde staat, maar toch).
Danielle La Porte is een mevrouw die heel hard op weg is de nieuwe Oprah te worden. Ze is ZO inspirerend. Alles wat ze schrijft resoneert bij mij en komt binnen.
Ze leeft en werkt vanuit één gedachte en dat is: HOW DO YOU WANT TO FEEL?
Super easy zou je zeggen, misschien wel zo vanzelfsprekend dat je er zelf nooit aan gedacht hebt, maar even serieus he, hoe zou jij je willen voelen? Hoe kun jij je leven zo inrichten dat jij je voelt zoals je je wilt voelen?
Waarschijnlijk ben je druk bezig met wat je wilt bereiken, wat je wilt doen en hoe. Je fietst hijgend en puffend naar je yogales om daar op tijd aan te komen, zodat je een uur kunt ontspannen (amIright?). Maar hoe zou het zijn als je altijd ontspannen bent? Als je daar simpel gezegd gewoon voor kiest?

Voor mij persoonlijk was dit inzicht HUGE! Echt is dat mogelijk…altijd ontspannen zijn? Me niet gestressed en opgefokt hoeven voelen over al die dingen die ik nog moet doen?
Nope. Nergens voor nodig. Nice!
Over een paar weekjes vertel ik je meer over hoe ik mij wil voelen én of mij dat een beetje wil lukken ;)
Intussen go.check.out. Danielle LaPorte 

2 Happiness is only real when shared
Alhoewel deze zin uit een film komt die ik al veel eerder zag (Into the Wild) blijft hij als een soort mantra door mijn hoofd spoken. Toch best wel vaak ben ik afgelopen jaar vergeten waar het ook alweer allemaal om draait. En dat is heel simpel. Samen zijn met mijn liefjes. Dat ga ik dus heel hard doen in 2014 :)

3 Let’s do the Boogie Woogie!
Danst jouw hart de Boogie Woogie? I freakin’ hope so, de wereld heeft dansende harten nodig. Hard!
Dit inzicht is denk ik wel de rode draad van afgelopen jaar, het gaat om plezier, fun, lachen en genieten. Niet wachten tot je klaar bent of iemand je toestemming geeft. Nope jij bent de enige die jezelf toestemming kan geven. Go Have Fun!

4 Just freakin’ DO it
Geloof mij, ik had vorig jaar geen idee wat ik precies wilde, wie ik precies was en wat ik nou eigenlijk te vertellen had.
Big Deal (niet dus). Ik ben gewoon ergens begonnen. Met een website (is echt niet zo ingewikkeld), met dingen doen waar ik blij van word, ik laat me leiden door mijn hart. En tussendoor word ik constant afgeleid, begint de twijfelkont in mij de boel weer te saboteren en mijn innerlijke criticus te protesteren. Ja hallo, ik zie jullie wel, maar ik ga door, heb even geen tijd voor jullie. En weer een stap gezet. Waar naar toe?  Weet ik nu wel precies wat ik wil doen en wie ik ben? Nope. Maar *alarmbells ringing* daar gaat het dus ook helemaal niet om! (wist ik ook niet hoor!) Ga gewoon ergens mee beginnen, STOP met nadenken, twijfelen, afvragen, zitten en wachten. Ga LEVEN dude.

5 Mijn lijf
Tsja 2013 is toch wel het jaar dat ik ontdekte dat ik een lijf heb. Waar je hele toffe dingen mee kunt doen en waar ik goed voor wil zorgen. Vergeet ik nog vaak. Maar gelukkig is daar Bliss Your Body die het me altijd weer helpt herinneren. En ook de mevrouw hieronder :)

6. Let’s get naked
Deze TedTalk kwam heel.hard.binnen. Supersexy hete mevrouw staat daar te vertellen dat alle vrouwen supersexy hete mevrouwen zijn, including me, myself and I. Ok deze moet ik nog even verwerken, maar hey I’m working on it ;)
Go watch here!

7 Let’s talk about money honey
Ok geld, was niet mijn meest favoriete onderwerp afgelopen jaar…ik vond het maar ingewikkeld, was er zelfs een beetje bang voor. Zeer onvoorspelbaar -het is er en dan weer niet-, je bent er altijd afhankelijk van, het zorgt voor zoveel drama in de wereld.
Totdat ik Marie Forleo hoorde zeggen: Money is like funtickets! En Ralph Smart: You are your own bankaccount. En Leonie Dawson: Hooray for hippie millionaires! En Kate Northrup bleef maar zeggen dat ik het waard ben.
Stuk voor stuk mensen die leven in overvloed en nog belangrijker: ze verdienen geld door te doen waar ze blij van worden én geven het weer terug aan de wereld door alles wat ze delen en het steunen van andere projecten en initiatieven.
Voor iemand die is opgegroeid met het idee dat geld verdienen gelijk staat aan kei en keihard werken en je familie nauwelijks zien was dit een groot groot inzicht: Ik mag geld verdienen met de dingen waar ik blij van word, ik mag blij zijn met geld, ik kan andere mensen ondersteunen met het geld dat ik verdien. I CAN change the world! Hooray for hippie millionaires indeed!

8 Leonie Dawson
Ik ben afgelopen maanden een beetje boel verliefd geworden op Leonie Dawson.
Ze is een Aussiegirl living the life of her dreams, verdient bakken met geld én inspireert mij en heel veel andere vrouwen hetzelfde te doen. Hoe? Dat lees je hier.

9 Cut the Crap
Hier schreef ik eerder een blog over, hier komt het op neer:
De Wereld van Shaz is natuurlijk all about tijd nemen voor jezelf, stilte, doen waar je blij van wordt en echt leven.
Ironisch genoeg was ik zelf afgelopen maanden vooral aan het rennen van project naar project met een eindeloze in mijn nek hijgende to-do lijst, de enige verademing die ik had was De Verademing zelf!
Gelukkig deed ik de online cursus van Patty precies op het juiste moment en leerde iets heel belangrijks. Niet perse dat ik de baas ben over mijn mailbox, het belangrijk is om keuzes te maken, alleen te gaan voor HELL YES projecten, dat je beter één ding goed kunt dan 100 dingen half…maar vooral dat ik niet meer ga rennen, niet meer ALLES uit het leven ga proberen te halen, want daarmee haal ik vooral alles uit het LEVEN (ja die is diep).

En LEVEN dat is wat ik wil. 

10 Stilte
Afgelopen jaar heb ik 4 Verademingen en 3 Verstillingen georganiseerd. Tientallen mensen voor het eerst in aanraking gebracht met de stilte, althans zo voelde het misschien voor hen, maar stilte is er altijd en overal.
Elke keer weer gaat mijn hart dansen zodra we de stilte ingaan. Ik hou van de stilte.
Van haar eenvoud, van haar onvoorwaardelijke aanwezigheid, Ze is er, luister maar. Alles begint met stilte en alles eindigt in stilte.

Ik vind stilte oneindig mooi.

Bam. Dat waren ze. Mijn top 10. Wat is jouw favoriet? En wat is jouw ultieme inzicht van 2013? Vertel het hieronder, let’s spread those inspirationvibessss~~~

Eerdere comments van deze post konden helaas niet meeverhuizen bij het overzetten van mijn website naar een ander systeem