Als mijn wekker om 5.00 uur gaat lig ik al zeker 10 minuten klaarwakker in bed.
Met vroeg opstaan heb ik geen problemen, zeker niet als ik ’s nachts zonder onderbreking kan doorslapen. En dat kan vannacht want een bepaald persoon (ik noem verder geen naam, maar het is klein, blond, schattig en vaak wakker ’s nachts) slaapt bij opa en oma.

Vandaag is het de bedoeling dat ik mijn gewoontes, goede én slechte, onder de loep neem.
En vervolgens strategieën bedenk om de goede te versterken en de slechte te veranderen.
Dat neem ik heel serieus en ik ben me gedurende de hele dag dan ook bewust van de dingen die ik doe (en juist niet doe).

Om 6 uur ga ik met Eva en Gossen, m’n helweekmaatjes, de hei op voor een fikse powerwalk van anderhalf uur, maar eerst ontbijt. Ik maak havermout met banaan, dadels en kokos en zet een kopje thee. Geïnstalleerd aan tafel is het eerste wat ik doe mijn laptop openklappen om reacties op mijn blog en updates op social media te checken.

“Uhm”, denk ik bij mezelf, “is dit nou zo’n slechte gewoonte van mij?”
Ja dus.
Echt iets wat er afgelopen maanden weer ingeslopen is.
Ik merk ook meteen wat het met me doet: ik word onrustig van commentaar dat ik krijg op mijn blog, ik klik op linkjes, lees een half artikel, zie een tedtalk voorbij komen op twitter die ik wil zien.
En dat in een paar minuten tijd.
Meteen stel ik mijn anti-social (een programma waarmee je (social media) sites voor bepaalde tijd kunt blokken) in op 8 uur en klap mijn laptop dicht.
Gelukkig ben ik zo wijs geweest om de Facebook en Twitterapp gisteravond al van mijn telefoon te halen. Dus de rest van de dag is social media vrij.

Het kleine streepje maan verlicht ons pad op de hei, verbazingwekkend hoe goed ik me kan voortbewegen met zo weinig licht. We stappen flink door en praten over de week die ons te wachten staat, maar zijn ook langere periodes stil. Langzaam maar zeker wordt de wereld om ons heen wakker. “Waarom doe ik dit niet vaker?”, vraag ik mezelf af.
Eenmaal thuis maak ik een groene smoothie en een kopje thee. Het is 7.45 uur en ik heb zin in de dag die in feite nog maar net begonnen is.

Dan bots ik weer tegen een gewoonte aan. Ik had een (enorme) to-do list gemaakt voor deze week en wilde deze verwerken in een planning. In plaats daarvan laat ik me overweldigen door “alles-wat-ik-nog-moet-doen” en loop ik chaotisch rond over het terrein. Ik “moet nog even” vuilnis wegbrengen, de afwas doen, een stukje voor de nieuwsbrief van de Hobbitstee schrijven, hout halen en nog even kijken of er post ligt.
Ook bedenk ik me dat ik in de meditatieruimte wil gaan werken vandaag, maar dan moet er wel het één en ander verplaatst worden. En terwijl ik daar bezig ben realiseer ik me dat er vanavond een meditatiegroep is en de ruimte weer opgeruimd moet worden.

Als ik dan eindelijk achter mijn laptop zit duizelen de “to-do’s” voor mijn ogen. Deze week heb ik zeeën van tijd, maar waar ga ik mee beginnen en hoelang plan ik voor elke taak? Ik merk dat ik hier nauwelijks ervaring mee heb en dat ik niet goed weet hoe ik het moet aanpakken. Tussendoor check ik mijn mail en reageer ik op een appje.

’s Middags pak ik de fiets naar het dorp voor wat boodschappen. Het is slechts 4 km, maar ik heb het me toch een partijtje zwaar. Ik ben moe, ongesteld, hongerig en baal van mezelf. Ik merk dat er steeds één zin door mijn hoofd gaat: ik ben moe, ik ben moe, ik ben moe.
Thuisgekomen ga ik een half uur liggen, om daarna mezelf naar beneden te slepen: er moet gekookt worden.
Eva en Gossen koken mee, gelukkig maar, want ze peppen me weer helemaal op.

Tuurlijk het is een feit dat ik al moe was voordat ik aan helweek begon. De keren dat ik een nacht door heb geslapen de afgelopen 3,5 jaar zijn op een paar handen te tellen. Helemaal niet zo gek dus.
Bovendien zegt Gossen: “deze dag was bedoeld om je gewoontes in kaart te brengen door je er bewust van te worden en dat heb je juist gedaan!”

Kortom missie geslaagd.

Ik grijns en gaap.

Morgen dag 2. Bring it on.

 

p.s. Ik gooi deze blogpost zonder dubbelcheck online, dus excuus voor rare zinnen, spellingshizzle, geen opmaak en foto, etc etc.
p.s.2. DANK voor alle lieve reacties!! Ik had nog op iedereen willen reageren, maar nu eerst slapen.