Zoals ik vorige week al schreef is mediteren eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld, hoef je er niks voor te leren én hoeft het niet op een kussentje (wist ik ook niet hoor!).

Er zijn meerdere wegen die naar een rustiger hoofd leiden. Maar al die wegen beginnen met dezelfde eerste stap.
Dus first things first.

Laten we eerst nog even teruggaan naar de blog van vorige week waarin ik schreef:

Mediteren is niets anders dan met aandacht aanwezig zijn.

That’s it.

Ja hallo, hoor ik je denken, het klinkt heel makkelijk, maar als ik met aandacht aanwezig ben (je spreekt het uit alsof het vies is) dan word ik kneitergek van al die gedachten in mijn hoofd. Dan stromen de to-do lijstjes door mijn hoofd, daar word ik onrustig van en tsja dan kan ik niet anders dan op zoek gaan naar chocoladekoekjes en ondertussen meteen even mijn facebook checken. Lekker rustig.

Juist afleiding. En afleiding werkt. Even. Misschien een minuut of 10. En dan ga je weer op zoek naar de volgende afleiding. De volgende prikkel.

And we all know how that story ends. Not Happy.

Wil je echt meer rust in je kop? Wil je niet meer van prikkel naar prikkel leven? (dodelijk vermoeiend!) Wil je keuzes kunnen maken vanuit je hart? Wil je voelen met elke vezel in je lijf? Wil je WETEN in plaats van DENKEN dat het klopt waar je mee bezig bent?

Begin dan eerst met het accepteren van het feit dat je al die gedachten hebt.

ACCEPTEREN

Ik WEET dat je nu denkt, ja FUCK die shit, ik moet alles altijd maar accepteren grrrrrr (of is dit alleen mijn ding?), maar geloof mij dit is de eerste stap voor een rustiger hoofd. Sorry don’t shoot the messenger!

Wat we (ja, ik ook) vaak doen, is bij het einde willen beginnen.
Ik wil een rustig hoofd, ik wil vrij zijn van gedachten. En wel NU! 

En juist die gedachte creëert onrust. Want je gaat in feite uit van iets dat er (nog) niet is. En wat ga je dan doen? Je gaat in de actiemodes. Je gaat bedenken wat je allemaal kunt doen om rust te creëren.

“Ik ga leren mediteren”, denk je,  en BAM weer iets op je to-do list erbij. Weer iets wat je “moet” van jezelf.

Met aandacht aanwezig zijn betekent ook: zijn met wat er is. Right NOW.
(zonder daar iets aan te willen veranderen…detail ahum)

Begin bij het begin. Die gedachten zijn er and you know what?
Je zult nooit echt helemaal zonder gedachten zijn.
Echt niet.
Eh nee ook niet als je straks verlicht bent (door al dat mediteren hè!) Nope. Nein. NEE.

*insert guru voice*

Accept that and you will find your way to inner peace.

Of niet, dan eet je gewoon nog een chocoladekoekje ;)

 

 

*Eerdere comments van deze post konden helaas niet meeverhuizen bij het overzetten van mijn website naar een ander systeem.