Het komt vast niet vaak voor dat je een hele dag offline bent. En een bewuste keuze zal het al helemaal niet zijn. Mocht je niet thuis zijn, waar je laptop altijd paraat staat, dan is er nog je smartphone die natuurlijk geen moment van je zijde wijkt waar je ook bent of heen gaat. Je grote liefde is er niks bij.

Toen ik een paar dagen geleden achter mijn computer ging zitten, in de actiemodus, klaar om heel veel werk te verzetten, kwam ik erachter dat onze internetverbinding eruit lag. Mijn eerste reactie was, al neerknielend op de grond met mijn vuisten in de lucht en tranen over mijn wangen: Waarom…waarom, WAAROM?

Vervolgens zette ik een kopje thee en at ik een stukje chocola (is ECHT de oplossing voor ALLES)
En daarna de gedachte:

Misschien, heel misschien overleef ik deze dag ook wel zonder internet

Ik weet het, ik kon het zelf ook nauwelijks geloven. Maar echt, ik heb deze dag overleefd. Ik ben er nog.
And you know what? Het was eigenlijk heel fijn! Zo fijn dat ik de dagen erna ook nauwelijks op het net te vinden was.
En van plan ben om dat nog veel vaker te gaan doen.

Hieronder lees je waarom (en waarom jij dat ook eens zou moeten doen!)

Dé 5 voordelen van een offline dag

1. You actually get shit done

Met stip op nummer 1!!!
Je bent echt triljoen keer productiever als je niet online bent! Ik las laatst ergens dat een mens niet gemaakt is om te multitasken. Onze hersenen kunnen maar op één ding tegelijk focussen. Dus als je net als ik een stuiterende add’ er bent (you probably are) en je wilt iets afmaken, zorg er dan voor dat je je niet laat afleiden. En dát gaat nou net even wat makkelijker zonder internet (zie punt 2).

2. Je blijft makkelijker gefocust

Ter illustratie: Deze blog is bijna klaar, ik heb ondertussen weer internet en wil nog even, heeeel even opzoeken of er niet heel toevallig een ander woord is voor “voordelen” dat nog meer de lading dekt. Ik ga naar www.synoniemen.net en zoek het woord “voordelen” op. Ok nee, niet echt een beter woord. Prima. Maaaaar wacht eens even, zou het niet heel handig zijn als ik zo’n synoniemenboek heb, zeg maar als in een echt boek, zodat als mijn internet eruit ligt (vaak, in de middle of nowhere wonen heeft ook z’n nadelen) ik toch even een woord kan opzoeken. Ja dat zou handig zijn! Even naar bol.com om te checken of zoiets bestaat. Ja dus. Wow tof hé! Maar man wel duur hoor, uhm misschien staat zo’n boek ook wel te koop op marktplaats. Even kijken. Ja, check in the pocket! Maar wel een hele oude editie, is ook weer niet handig. Nou ja ik denk er nog even over na. Hey nu ik hier toch ben…even snel kijken of er nog leuke laarzen te koop aangeboden worden. Hoe heet dat duurzame schoenenmerk ook alweer? Wacht had Margot niet ooit zulke laarzen?
Had ze niet een tijdje geleden die laarzen te koop aangeboden op facebook?
Even checken….

NEED I SAY MORE?

3. Meer tijd 

Wat me de afgelopen dagen het meest is opgevallen is de hoeveelheid uren die er in een dag zitten. En dat je met die uren veel leuke dingen kunt doen (of gewoon lekker niks).
Ongemerkt kost je sociale leven onderhouden op internet heel veel tijd. Het is zo normaal geworden om even te facebooken, even je mail te checken, maar je realiseert je vaak niet hoeveel tijd daar in gaat zitten. Een dag offline betekent dus ook veel meer tijd voor andere dingen.
Bijvoorbeeld op de bank zitten met een kopje thee en je liefje (zonder de behoefte dit te delen met de rest van de wereld).

4. Minder prikkels

Als je even op facebook kijkt, schiet je in 5 minuten van mishandelde angorakonijnen, naar gifmandarijnen en zo door naar stop het toetsen van kleuters. Wij zijn echt niet gemaakt om zoveel informatie tot ons te nemen in zo’n korte tijd.
In feite zijn het steeds weer prikkels die energie van je vragen en die vervolgens verwerkt moeten worden in je hoofd (en lijf). En wanneer doe je dat eigenlijk?

5. Het stimuleert creativiteit (lees: leven)

Saving the best for last. Want een dag zonder internet maakt je creatief en ja dat is leuk!
Tegenwoordig googelen we het wel even, we zoeken alles op. Van de juiste route naar een afspraak tot het bakken van een appeltaart.
Maar door constant de gebaande (internet) paden te bewandelen, blijft het wel allemaal heel veilig en overzichtelijk (gaap). Waarom niet zelf proberen, experimenteren, uitvinden en ontdekken? En kijken wat er gebeurt als je het even niet meteen kunt opzoeken.

De wereld zal niet vergaan, misschien ervaar je een klein gevoel van ongemak, maar dat overLEEF je ook wel weer. Juist! (je weet wat ze zeggen over de comfortzone hè!)

Ben jij zelf wel eens een dag offline geweest? En zo ja, hoe heb je dat overleefd?