Je bent op de verjaardag van je moeder, de hele familie is aanwezig, je zit met z’n allen in zo’n gezellig typisch Nederlandse verjaardagskring. Je steekt net je vorkje gevuld met slagroomtaart in je mond, je moeder zit naast je en vraagt terloops wat je dit weekend gaat doen.

Je voelt hoe je wangen langzaam de kleur van een tomaat krijgen, je hart doet alsof het zojuist de marathon heeft gelopen en het stukje slagroomtaart valt spontaan van je vorkje af net voordat je het in je mond wilde schuiven.

Eh…stamel je ongemakkelijk, ik…eh… ga een tantraworkshop doen.

Tantra?! roept je moeder net iets te hard en ze kijkt je verschrikt aan.

Opeens merk je dat het stil wordt om je heen, de kring met slagroomtaartetende mensen kijkt je met grote ogen aan.
Slik.

Is dit nou typisch zo’n momentje van dat had ik beter niet kunnen zeggen, vraag je jezelf af, terwijl je vervolgens bedenkt hoe je zo snel en subtiel mogelijk van onderwerp kunt veranderen.

Geloof me, I’ve been there!

Waarom is het zo spannend om te zeggen dat je “iets met tantra doet”?

Ten eerste denkt iedereen meteen aan SEKS bij het woord tantra. Dat is op zich niet zo erg, ik bedoel iedereen doet toch aan seks (ok, behalve je ouders, maar verder iedereen).
Maar het beeld dat tantra oproept is vaak (ja ik heb hier onderzoek naar gedaan!) bezwete, naakte mensen (met de nadruk op naakt) die elkaar de hele tijd hijgend aankijken en het met iedereen doen in het kader van persoonlijke ontwikkeling.

En dat helpt niet.

En als je het zelf zou omschrijven zou het zoiets zijn als: “Oh iets met mijn lichaam voelen enzo…en verbinding maken met mijn levensenergie…

Best vaag.

Precies, het is gewoon lastig om uit te leggen. Enerzijds omdat het meteen van alles oproept bij mensen, maar ook omdat tantra gaat over voelen en ervaren en daardoor niet makkelijk in woorden te vatten is.

Wat je dus het beste kunt doen is niet letterlijk uitleggen wat tantra is (onmogelijk) maar vertellen wat het met je doet, wat jij er zo fijn aan vindt.

Mam, ik ga een tantraworkshop doen. En weet je waarom? Omdat ik verlang naar verbinding. Omdat ik graag samen wil zijn met andere mensen die dit verlangen met mij delen. Omdat ik een lijf heb en daar van wil genieten en dat vind ik lastig, want ik zit zoveel in mijn hoofd, maar tantra helpt mij daarbij. Daarom.

Zo weet je dat ook weer.

Dit blog schreef ik eerder voor Bliss Your Body