Vandaag is het de dag van de Stilte.
Het is je vast niet ontgaan als je, net als ik, iets met stilte hebt ;-)

Door het hele land worden er prachtige activiteiten georganiseerd van stiltewandelingen, lezingen en meditaties tot rituelen en dansend de stilte ingaan.

Maar wat nou als je vandaag helemaal niet stil kunt zijn?
Omdat er bijvoorbeeld een zesjarig jongetje door je huis rent. Of meerdere?
Of omdat je aan het werk bent, een familiereünie hebt, je verjaardag viert of…

gewoon omdat het even niet uitkomt?

Dat het toevallig dé dag van de stilte is, betekent nog niet niet dat je stil moet zijn.

Het is ok.
Het hoeft niet allemaal en het hoeft ook niet allemaal nu.

Zelf had ik me voorgenomen om mee te doen met de live stream meditatie van fijne stilte collega Annemiek, maar dat zesjarige jongetje? Ja, die rent dus door mijn woonkamer vandaag.

In plaats van naar mezelf te wijzen met een veroordelend vingertje, laat ik mijn schouders zakken en haal diep adem.
Jep, zelfs ik ‘De Stiltemaker’, mag de dag van de Stilte aan me voorbij laten gaan.
Morgen een nieuwe dag. 

Komt het jou nu ook niet uit? Of zou je wel iets met stilte willen doen vandaag maar kan je de deur niet uit of heb je “totaal-geen-stilte-gerelateerde-activiteiten” op het programma staan? 

Het hoeft niet groots en meeslepend, het hoeft ook niet de hele dag, het hoeft zelfs niet georganiseerd te worden. Stilte maken, stil zijn, kan op zoveel manieren. Ook als je eigenlijk geen tijd hebt (maar wel behoefte hebt aan een stiltemomentje). Dus bij deze…


5 super makkelijke tips voor het maken van stilte (waar je ook bent én kidsproof!)

1. Steek een kaarsje aan
Dit kan op elk moment van de dag, zelfs in een restaurant of tijdens een verjaardagsfeestje. Je hoeft niet eens te zeggen tegen je gezelschap waarom je een kaarsje aansteekt. Als jij het maar weet, terwijl je het kaarsje aansteekt kun je voor jezelf een intentie uitspreken voor meer vrede op aarde, voor iemand die het moeilijk heeft, of de wens om stilte en rust meer ruimte te geven in je leven. De rest van de dag/avond kun je als je in de kaars kijkt jezelf herinneren aan deze intentie. 

2. Een minuutje stilte voor het eten (of 10 seconde met kinderen)
Begin de maaltijd met een moment van stilte. In gedachten kun je de aarde danken voor het voedsel en de kok voor het bereiden ervan. Je kunt je kinderen uitnodigen hetzelfde te doen. Houd elkaars handen even vast voor extra verbindende factor :)

3. Adem
Waar je ook bent, wat je ook doet…je ademt (als het goed is).
Maak een paar keer per dag heel bewust contact met je ademhaling, voel de verse lucht naar binnen stromen en je lijf ingaan, voel het bij je uitademing weer naar buiten gaan. Sta één ademhaling stil bij het feit dat je leeft.

4. Even inchecken
Het toilet is de ideale plek om even in te checken bij jezelf. Sluit je ogen, leg een hand op je hart en stel jezelf de vraag: “Hoe gaat het nu met mij?”. Kun je zonder oordeel, zonder er iets aan te willen veranderen naar het antwoord luisteren?

5. Voor het slapen gaan
Als je in bed ligt, klaar om in slaap te vallen, wees stil en keer naar binnen voor een paar minuutjes. Hoe was je dag? Waar ben je dankbaar voor? Wat is je intentie voor de volgende dag?
Dit kun je natuurlijk ook heel goed met je kinderen doen! 

Zie? Stilte maken, het gaat vooral om de intentie, om contact maken met jezelf en de ander, daar even (al is het maar een minuut) de tijd voor nemen, met al je aandacht.

Dat kunnen wij. Zelfs met rondrennende koters :)