Hij is je held, je redder in nood.

Als je ’s ochtends wakker wordt, loop je, de slaap uit je ogen wrijvend, meteen naar hem toe en druk je hem tegen je aan. Uren kun je naar hem kijken, hij verveelt je nooit. Ok, ok, het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Soms irriteer je je aan zijn stalker-achtige trekjes. Er gaat geen moment voorbij zonder aan hem te denken, hoe doet hij dat toch?

En je wordt er behoorlijk onrustig van, opgefokt zelfs, als hij zomaar vanuit het niets in je nek staat te hijgen. Maar ja, je neemt het voor lief, hij is tenslotte degene die ervoor zorgt dat je nog enigszins kunt functioneren in een wereld die je constant overweldigd.

Nee ik heb het niet over je vriendje (if that’s the case, we need to talk!)

Ik heb het over je to-do lijst.

De lijst die je altijd en overal mee naar toe neemt, waar nooit, maar dan ook nooit, een eind aan lijkt te komen. Het is een soort onuitputtelijke bron van acties en ideeën, van dingen die je echt niet mag vergeten, dingen die je nog gaat doen (ooit) (echt!) en dromen die misschien altijd dromen zullen blijven. Iets afstrepen van deze lijst voelt heerlijk, je voelt de ontspanning door je lijf stromen, voor even, want meteen daarna schrijf je er weer wat op en nog wat en nog wat en dan begint het weer van voor af aan.

Hoe zou het zijn als je een to-do lijst hebt die werkt, die overzichtelijk is en je rust geeft?

Klinkt dat als een mission impossible? No need to call Tom Cruise, want “to-do-lijst” is my middle name en nog niet zo lang geleden heb ik hem van een in-mijn-nek-hijgende-stalker weten te veranderen in een BFF. Me and my to-do-lijst, we are buddies now. We werken samen en als het klaar is, dan is het ook klaar. En dat voelt GOED. Aan het einde van de dag voel ik me voldaan, nuttig en kan ik relaxen en bankhangen zonder me daar schuldig over te voelen. Hoe ik dat doe? Nou zo:

How to make your to-do-lijst your new best friend in 3 simpele stappen:

Stap 1 De Definitie van een To-Do-lijst

Ik schreef altijd ALLES op één lange lijst; van boodschappen, tot briljante ideeën, mooie quotes, recepten en oh ja dingen die ik nog moest doen.

Een to-do-lijst is voor concrete acties die je op kort termijn gaat uitvoeren.

Alle andere dingen zet je niet, ik herhaal NIET, op je to-do lijst, maar daar koop je een leuk gezellig hema schriftje voor en daar zet je “ideeënboekje” op.

Ok? ok, let’s move on.

Stap 2  Concreet en haalbaar

-website afmaken
-huis opruimen
-roos bellen
-mail checken

Bovenstaande is een zeer slecht voorbeeld van één van mijn to-do-lijstjes.
Waarom? Alleen de eerste to-do al; hoe vaag is dat? “website afmaken” Wat ga ik precies afmaken? Wat heb ik nodig? Hoelang duurt dat dan? Ondertussen voel ik me zo overweldigd door deze grote taak waarvan ik niet weet hoe en waar ik ermee moet beginnen dat ik besluit het even uit te stellen: “dat doe ik morgen wel”
En ik blijf met een onbevredigd gevoel zitten, want ik zou hier toch vandaag iets mee gaan doen? En zo kan iets oneindig lang op een to-do lijstje blijven staan, en daar zijn to-do-lijstjes niet voor gemaakt (zie punt 1).

Dus wees zo concreet mogelijk bij het opstellen van je to-do-lijst én zorg ervoor dat het haalbaar is. Verdeel grote taken in kleine stapjes en zet er achter hoeveel tijd je ervoor hebt.

Stap 3  3 goals a day

Deze tip zag ik afgelopen week voorbij komen in een briljante editie van Marie TV.
Marie Forleo (go.check.her.out!) heeft in deze aflevering een gesprek met Ned Hallowell, een ad(h)d expert die 19 (!) boeken heeft geschreven (en dus wel weet how to actually get shit done én die klaarblijkelijk ook veel weet over mensen die snel afgeleid zijn en het moeilijk vinden om dingen gedaan te krijgen (ik noem verder geen namen)).
Hij gaf een hele waardevolle tip. Zo één die je direct kunt toepassen en die dan ook meteen werkt (die zijn het fijnst)! En dat is:

Zet nooit meer dan 3 doelen per dag op je lijstje.

Dit zorgt voor overzicht en focus, het is haalbaar en “It forces you to prioritize”
(hij geeft nog veel meer tips, dus zeker even kijken die video!)

Ik ben er meteen mee begonnen en het werkt! Ik heb er zelfs een printout van gemaakt die ik elke week kan invullen.
No worries, jij kunt de printout hieronder downloaden, mocht je het ook willen proberen.

[media-downloader media_id=”66″ texts=”Download hier”]

Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen, laat je het me hieronder weten?

Let’s make shit eh… dreams happen!

Eerdere comments van deze post konden helaas niet meeverhuizen bij het overzetten van mijn website naar een ander systeem